facebook
Actualitate International

Turcia se DESTRAMĂ! Președintele ERDOGAN a făcut anunțul: “bolile fostului sistem ne întâmpină la fiecare pas”

Turcia se pregătește de o schimbare majoră! Şeful statului turc a făcut anunţul respectiv după ce a discutat cu aliatul său Devlet Bahceli, liderul Partidului acţiunii naţionaliste (MHP), la începutul după-amiezii la Palatul prezidenţial din Ankara, scrie agerpres!

Secrete din culisele alegerilor Federației Române de Sport (FRF): “prea târziu, nu se ştia de candidatura lui Ionuţ Lupescu”

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat miercuri alegeri anticipate legislative şi prezidenţiale pentru data de 24 iunie, cu un an şi jumătate înainte de alegerile la termen, informează AFP şi Reuters.

El a specificat că ţara trebuie să treacă de urgenţă la statutul de republică prezidenţială, scrie The Guardian.

Oricine va câştiga viitoarele alegeri va avea o putere mărită ca preşedinte după ce, în urma unui referendum de anul trecut, Turcia a decis să treacă la forma de guvernământ a unei republici prezidenţiale.

Bahceli (70 de ani), un vechi politician turc, a zguduit marţi ţara făcând apel la alegeri pe 26 august, respectiv cu mai mult de un an mai devreme faţă de data prevăzută, 3 noiembrie 2019. Cândva foarte critic la adresa lui Erdogan, Bahceli s-a impus de peste un an ca unul dintre principalii aliaţi ai lui Erdogan, cu care el a încheiat de altfel un acord electoral în vederea viitoarelor alegeri.

Observatorii se întreabă în legătură cu motivele care l-au determinat pe Bahceli să ceară alegeri anticipate, în timp ce chiar el şi Erdogan au respins în mod public această opţiune în ultimele săptămâni.

Data de 26 august ar fi corespuns cu ziua bătăliei de la Manzikert, în 1071, ce marchează intrarea turcilor în Anatolia după victoria sultanului selgiucid Alp Arslan împotriva forţelor bizantine.

Potrivit calendarului, alegerile prezidenţiale şi legislative erau prevăzute să aibă loc simultan pe 3 noiembrie 2019. De asemenea, un scrutin municipal este preconizat pentru luna martie acelaşi an.

Dublul scrutin prezidenţial şi legislativ este crucial, deoarece el va marca intrarea în vigoare a majorităţii măsurilor care întăresc prerogativele şefului statului, adoptate la referendumul constituţional din aprilie 2017.

„Chiar dacă preşedintele şi guvernul lucrează la unison, bolile fostului sistem ne întâmpină la fiecare pas”, a declarat Erdogan.

„Evenimentele din Siria şi din alte părţi au făcut necesară grăbirea trecerii la noul sistem executiv pentru a putea lua măsuri privind viitorul ţării noastre … Am discutat despre sugestia lui Bahceli cu autorităţile relevante. Am ajuns la concluzia că ar trebui să avem o abordare pozitivă faţă de aceste alegeri anticipate”, a adăugat el.

De asemenea, parlamentul turc va decide miercuri în cadrul unui vot dacă să prelungească starea de urgenţă care a fost declarată în urma tentative de lovitură de stat eşuată din 2016. Cel mai probabil, starea de urgenţă va fi prelungită de parlament pentru a şaptea oară.

În cadrul stării de urgenţă, au avut loc o serie de represiuni împotriva a mii de oameni care au fost arestaţi sau concediaţi din poziţiile pe care le ocupau în domenii precum justiţia, sectorul public, armata, poliţie, presă şi mediul academic.

Represiunile au creat tensiuni în Turcia iar adversarii lui Erdogan susţin că preşedintele s-a folosit de situaţie pentru a-şi consolida puterea, răzbunându-se pe criticii săi.

Noile puteri garantate în urma referendumului vor intra în vigoare după alegerile prezidenţiale, iar Bahceli a precizat că „nu are rost să mai prelungim acest moment”, făcând referire la anumite persoane care încearcă să creeze haos în Turcia.

Leave A Comment

Continut Sponsorizat

Se încarcă...